Koktajl malinowy, budyń, tosty, kanapki i świeżo wyciskany sok – to mogłoby być idealne menu np. na piknik, ale to też świetne propozycje do przygotowania samodzielnie przez najmłodszych. Z takiego założenia wychodzą nauczyciele z Zespołu Szkół Specjalnych w Ostrowie Wielkopolskim i proponują swoim wychowankom praktycznie codziennie zajęcia kulinarne – dzieci gotują, smażą, kroją i przyprawiają, a wszystkie te czynności są dostosowane do ich potencjału i możliwości.
To, że uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Ostrowie Wielkopolskim mają głęboką niepełnosprawność ruchową i do tego nie widzą, nie oznacza, że nie mogą brać czynnie udziału w zajęciach kulinarnych. Do tego rodzaju zadań służy specjalny niebieski przycisk.
– Nazwa tego sprzętu to PowerLink, są takie specjalne przyciski sensor. W naszym przypadku, jak mamy dzieci głębokie – one nie widzą, także ten sprzęt daje to, że możemy podłączyć różnego rodzaju sprzęty, czy kuchenne, czy inne, przeróżne. Dzieci za pomocą tego przycisku potrafią uruchomić ten sprzęt – tłumaczy Anna Chojnacka-Nowak, nauczycielka w Zespole Szkół Specjalnych w Ostrowie Wielkopolskim.
Gotowanie kształtuje u dzieci umiejętność pracy w grupie, naukę zasad bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków czy ich wartości odżywczych. To też lekcja samodzielności, bo część uczniów jest w stanie wykonać bez asysty podstawowe czynności.
Jak zauważają nauczyciele, największą radość sprawia dzieciom zjadanie efektów swojej pracy. Zajęcia kulinarne w ostrowskim Zespole Szkół Specjalnych odbywają się praktycznie codziennie i stały się nieodłącznym elementem szkolnego krajobrazu.
Źródło informacji i zdjęcia: wlkp24.info