Aktualia

Łódź. Wielkie gotowanie na śniadanie wielkanocne dla samotnych

W kuchni Centrum Służby Rodzinie przy ul. Broniewskiego 1a w Łodzi ruszyło wielkie gotowanie potraw na wielkanocne śniadanie dla samotnych i potrzebujących. Prace nad poszczególnymi daniami rozpoczęły się już w poniedziałek od obrania niemal 100 kilogramów warzyw: marchwi, pietruszki, selera, pora, cebuli, ziemniaków, a także jabłek i czosnku. Część z nich trafi do zupy, część zostanie skrojona na tradycyjną sałatkę jarzynową. W poniedziałek rozpoczęto też pieczenie wielkanocnych babek. W kuchni pracuje osiem osób, ale aktywnie pomagają im wolontariusze.

Będziemy gotować 1250 jajek na twardo. Ułożymy je w garnkach po 90-100 sztuk na raz. Kiedy wystygną trzeba je będzie obrać i dodać do tradycyjnego żuru – tłumaczy Joanna Nadolska, szefowa kuchni.

We wtorek 5 kwietnia rozpoczęło się gotowanie żurku. W 100 litrowym garze, zupa będzie gotowana czterokrotnie, by wyszło jej 400 litrów. Gotowy żur w chłodni będzie czekał do niedzieli. Ostatniego dnia zostanie tylko zaprawiony śmietaną. Gdyby to zrobić wcześniej to zupa mogłaby skisnąć.

W kuchni powstają dania na tradycyjne, wielkanocne śniadanie. Obok żuru (400 litrów) i sałatki jarzynowej (150 kg), biała kiełbasa (150 kg), szynka i pieczone mięsa (60 kg), babki wielkanocne (100 sztuk) i słodycze (100 kg). 450 porcji trafi na świąteczne stoły ustawione w niedzielę w Hali Expo przy al. Politechniki 4. 100 porcji zostanie zapakowanych w paczki i rozwiezione przez wolontariuszy do domów osób samotnych i potrzebujących, które z powodu niepełnosprawności lub choroby nie mogą osobiście stawić się na wielkanocnym śniadaniu.

Tegoroczne „Miejskie Śniadanie Wielkanocne dla Samotnych w Łodzi” jest organizowane przez Urząd Miasta Łodzi i Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi we współpracy z Centrum Służby Rodzinie oraz Stowarzyszeniem Missio Quotidiana, którego główną formą działalności jest obecnie akcja „Zupa na Pietrynie”.

Źródło: oprac. za exoressilustrowany.pl. Zdjęcie ilustracyjne – fot. Shutterstock.

6 kwietnia 2023