Niepełnosprawność

Kielce. Konkurs kulinarny dla niepełnosprawnej młodzieży

Łosoś w sosie śmietanowym, sałatka owocowa z malinami, truskawkami, borówkami i bananami, czy kajmak z bitą śmietaną – m.in. takie desery przygotowali uczestnicy XVI Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży z Niepełnosprawnościami, który odbył się w Specjalnym Ośrodku Szkolno–Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach.

Udział w zmaganiach wzięło ponad 40 uczniów ze szkół specjalnych, m.in. z Zabrza, Bydgoszczy, Kutna, Żar, Radomia, Skarżyska-Kamiennej i Kielc.

Marta Jagniątkowska, dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno–Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach informuje, że zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki i deseru.

Chcemy pokazać, że młodzież z różnymi dysfunkcjami chce i może stanąć ze sobą w szranki. Chcemy także odczarować wizerunek osoby niepełnosprawnej, aby pracodawcy, restauratorzy kieleckich zakładów gastronomicznych nie bali się przyjmować do pracy takiej młodzieży. Widzą to dzisiaj, bo to właśnie oni są naszymi jurorami. Przypomnę, że nasi uczniowie przystępują do takich samych egzaminów zawodowych zewnętrznych, jak ich rówieśnicy i naprawdę są wspaniałymi fachowcami 

– dodała Marta Jagniątkowska.

Uczniowie na przygotowanie przystawki i deseru mieli 60 minut.

W ubiegłym roku rywalizację wygrali uczniowie z Kielc, dlatego w tym roku konkurs odbywa się w stolicy województwa świętokrzyskiego.

Źródło: radiokielce.pl. Zdjęcie ilustracyjne – fot. archiwum.

21 kwietnia 2024