W kwietniu 2021 roku przed budynkiem Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 przy ul. płk. Dąbka 207 w Gdyni postawiono małą, turystyczną lodówkę. Pomysłodawcą i fundatorem inicjatywy był radny miasta Jarosław Kłodziński. Poza tym, aby nie narażać szkoły na koszty – znaleziono firmę, która opłaca metry zajmowanej powierzchni.
Podejście do problemu było profesjonalne. Operatorami lodówki zostały cztery osoby: Janina Wasylka, Lucyna Jastrzębska, Wiesław Lic i Jarosław Kłodziński. Wszyscy są związani z Fundacją Pozytywne Pomorze lub z CKZiU nr 2. Działalność prowadzona jest społecznie. Każda z osób wykonała badania na nosicielstwo oraz inne wyniki niezbędne do uzyskania książeczki sanitarnej z dostępem do kontaktu z żywnością.
Po roku doświadczenia z obsługą lodówek społecznych organizatorzy wprowadzili bardziej przejrzyste zasady działalności. Na początku br. powołano do życia Komitet Społeczny „Pozytywne Pomorze”, który został zarejestrowany w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji. Dzięki temu członkowie komitetu mogą organizować zbiórki żywności i artykułów higienicznych oraz prowadzić legalne zbiórki pieniędzy w celu uzupełniania lodówek w szkole.
Organizatorzy starają się też wspierać polskie rodziny, które przyjęły pod swój dach gości z Ukrainy. Na Obłużu (dzielnica mieszkaniowa Gdyni) codziennie wydawanych jest od kilkunastu do kilkudziesięciu porcji żywnościowych. Przeważnie są to zupy, gotowe dania, kanapki i owoce.
– Osoby, które nam podrzucają jedzenie, nadal pozostają anonimowe. Jesteśmy im bardzo wdzięczni za okazywaną pomoc i współodpowiedzialność za żywienie mieszkańców – dodają organizatorzy.
Przez rok z lodówek społecznych na Obłużu wydano ponad 5 tysięcy porcji jedzenia.
Źródło: oprac. za gdynia.pl. Zdjęcie – materiały prasowe